Jak kupić dobrą baterię kuchenną?

Choć bateria kuchenna to zdecydowanie jeden z najbardziej podstawowych elementów wyposażenia tego pomieszczenia, to jednak nie każdy inwestor jest w stanie powiedzieć, czym się ona powinna charakteryzować. Niewiedza to często prowadzi do sytuacji, gdy kupowana bateria nie spełnia oczekiwań użytkowników. Jak więc można takiego czarnego scenariusza uniknąć i na co należy podczas kupowania baterii do kuchni zwracać uwagę?

Jak będzie wyglądała bateria?

Być może będzie to dla wielu kupujących dużym zaskoczeniem, lecz niezwykle istotną sprawą podczas wybierania takiego elementu jest to, jak będzie się on prezentował wizualnie. Oczywiście jest to w pełni kwestia gustu i osobistych preferencji, lecz warto podczas kupowania zwrócić na to uwagę. Jak się bowiem okazuje, wybór w tym wypadu jest naprawdę duży. W sklepach znaleźć można modele czarne, chromowane, matowe czy też nawet złote.

Jak dobrać wysokość?

Kolejną niezwykle ważną sprawą, o której nie można zapominać podczas kupowania baterii kuchennej, jest jej wysokość. Jak się bowiem okazuje, popełnienie w tym zakresie błędu prowadzić będzie do koszmarnych problemów. Jeśli wybierze się model za wysoki, czyli taki, którego końcówka umieszczona będzie na znacznej wysokość względem zlewozmywaka, puszczenie wody spowoduje silne uderzenie jej o powierzchnię zlewu, co skutkować będzie chlapaniem wody na wszystkie strony. Jeśli jednak bateria będzie za niska, wtedy mycie naczyń stanie się bardzo trudne lub też zupełnie niemożliwe.
Żeby uniknąć takiego problemu, najlepiej baterię kupować razem ze zlewem. Można również pokusić się o rozwiązania najwygodniejsze, czyli po prostu kupić zestaw.

Czy warto wybierać perlator?

Wielu kupujących kuchenną baterię (sprawdź ten model) zastanawia się nad tym, czy warto decydować się na droższe rozwiązania, które wyposażone będą w perlator? Jak się okazuje, jest to bardzo opłacalna inwestycja, ponieważ dodatek ten za sprawą napowietrzenia wody jest w stanie spowodować spadek rachunków za wodę nawet o 50%. Z racji tego, że w kuchni zużywa się duże ilości wody, taki dodatek niezwykle szybko się zwróci.

Comments are closed.